Zo handel je tegenslag als een baas

10 feb 2022

Merel

Het gaat altijd goed, totdat het niet goed gaat..

Soms lopen dingen niet zoals je het verwacht had.
Sales vallen tegen, tante Cor speelt een rol, de kinderen zijn continue thuis.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet overspoelt raakt met de dagelijkse beslommeringen en hoe houdt je alsnog focus op je doelen? Zonder dat je jezelf helemaal over de flos werkt?

Ik vertel het je in de blog van deze week 

Bekijk mijn video / luister mijn podcast of lees daaronder verder!

Kijk/luistertijd 17 min.

Jezelf zielig vinden is overbodig

Belangrijk is dat je jezelf niet zielig vindt. Tegenslag komt en gaat.

Ik keek onlangs het tv-programma Kamp van Koningsbrugge. Dit programma gaat over burgers die een commandotraining volgen. Er was een deelnemer die graag zijn ongenoegen uitte (zuchten, steunen, klagen) en daar waren ze niet van gediend. Ze gaven aan dat wanneer je drama gaat vertonen het leed alleen maar erger voelt. Je moet bereid zijn om stil en grenzeloos te lijden. 

Natuurlijk zijn jij en ik geen commando, maar er zit wel iets in. Je hoeft niet te verbijten, maar jezelf zielig vinden schiet niemand iets mee op. Maak een keuze. Doe iets of niet. Maar accepteer de keuze die je hebt gemaakt. Met drama schiet niemand iets op. Own je keuze met alles wat je hebt en own de emotie die erbij hoort. Maar jezelf zielig vinden en klagen werkt niet.

Ik stap in bij een coach met de gedachte dat zij mij iets kan leren.Marije is op veel vlakken mijn tegenpool. En dat is juist ook waarom ik in haar traject zo met mijzelf geconfronteerd wordt.

En dat is leerzaam, maar niet altijd gemakkelijk.

Focus op je systeem en niet op je doel

Het focussen om een doel is altijd een slecht idee.
Stel je stelt jezelf als doel om 100.000 omzet te maken in 2022. Aan het einde van het jaar haal je 80.000. Een mooi resultaat maar het voelt niet als een prestatie want je hebt je doel niet behaald.

Het wordt helemaal frustrerend wanneer je een maand hebt zoals ik afgelopen maand waarin de kids thuis zijn en je om de oren worst geslagen door Corona. Dan wordt een doel ineens een strop op je nek.

En stel dat je het doel wel haalt? Dan is het ‘gewoon’ weer een vinkje.

Maak een systeem waarmee je je doelen gaat bereiken en houdt je vast aan dit systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat je het uiterste uit jezelf haalt op een manier die je niet uitholt.

Je lot is je lot, deze kun je niet kiezen

Soms lopen dingen anders dan je hoopte. Je hebt helaas niet alles in de hand. Naast dat je een echte strever kan zijn (zoals ik) kan het nog steeds zo zijn dat sommige dingen gewoon niet lukken. Dat is geen falen. That’s life.

Het geeft mij een fijn gevoel dat soms dingen anders lopen dan ik van te voren gedacht had. Het gekke hierin is dat de dingen vaak nog beter uitpakken. Dus go with the flow. Acceoteer je lot en probeer er het beset van te maken

Jij bent de som van alle generaties voor jou, en het lot dat zij met zich mee droegen. Ze hebben oorlogen, overlijden, lijden en tegenslag meegemaakt. En ondanks dat zij misschien een lot met zich meedroegen dat zij niet hadden gehoopt, jij zit hier toch. Dus het is met een reden gebeurd. Niet alles is maakbaar. Doe je best. Lukt het niet? Accepteer je lot en maak daar het beste van. Het gebeurd niet zonder reden. 

Wees mild wanneer je dit nodig hebt

Vraag jezelf echt regelmatig af: wat heb ik nodig? En geef jezelf dit. Jij bent jouw leider. Jij mag soms even niks doen. Een stap terug doen. Even de boel de boel laten. Helemaal ok. Maar niet met het oogpunt dat je jezelf zielig vind. Maar met het oogpunt jezelf te voeden en krachtiger te maken. En dát is het grote verschil

Merel van Vugt

Hi, ik ben Merel!

Ondernemerscoach voor gevestigde ondernemers die klaar zijn om hun branche een beetje op te schudden. Claim jouw plek met authenticiteit en bouw een bedrijf waar je hart van in de fik vliegt!

Duik er nog verder in!

Help! Het resultaat valt tegen

Help! Het resultaat valt tegen

Wat te doen als je resultaat tegenvalt? Help! Het resultaat is niet wat je verwachtte. Let’s be honest. Dit kennen we allemaal. Ondernemerschap komt neer op veel zaaien. Voordat je kunt oogsten. (met soms maanden met weinig oogst ;-)) Wat doe je wanneer het resultaat...

Moediger zijn

Moediger zijn

We mogen moediger zijn We mogen meer weg bewegen van het comfortabele richting hetgeen ons hart ECHT in de fik vliegtWe mogen moediger zijn in het omarmen van het onbekende.We mogen moediger zijn in het claimen van onze plek. Ons laten horen, en dan niet op standje...

6 dingen die ik eerst geloofde

6 dingen die ik eerst geloofde

Maar nu niet meer Vorige week vroeg ik input voor een onderwerp voor een podcast. Het onderwerp van deze podcast inspireerde me. Ik kan zo 100.000 dingen bedenken. (wat zegt dit over mij? ?) Anyhow. Ik heb het aantal terug kunnen brengen naar 6 dingen. Verdeeld onder...