Groepsopstelling met representanten

Een groepsopstelling is een krachtige en transformerende methode die we gebruiken om zichtbaar te maken waarom bepaalde vraagstukken blijven terugkomen in ons leven. Vaak zitten er verborgen patronen en dynamieken onder die we met behulp van een opstelling verkennen en onderzoeken. We werken we met een groep mensen die als representanten fungeren voor verschillende aspecten van je leven (zoals familieleden, emoties, uitdagingen, enzovoort). Tijdens een opstelling krijgen we inzicht in diepgaande kwesties en blokkades, en hierdoor ontstaat ruimte en perpectief en kunnen er stappen gezet worden naar heling en groei. 

Wat genegeerd wordt vraagt aandacht.

Een systemische (familie) opstelling gebeurt vrijwel altijd zonder je eigen familieleden. Die verwachting horen we wel eens. Je werkt juist met een groep die jouw familie niet kent. Onbekenden dus.
En dit lijkt misschien spannend, maar gek genoeg voelt dit vaak ontzettend vertrouwd. Vooral omdat de hele opstelling draait om jou en datgene dat jij kent. Alles draait om datgene zichtbaar te maken wat niet gezien wordt, maar wel belangrijk is in het aankijken van je vraagstuk

Hoe gaat dit in zijn werk? Wij helpen je eerst je vraag helder te formuleren. Vervolgens kies je mensen uit de groep om jouw familieleden te representeren. Zij nemen een positie in de ruimte in, en jij kijkt toe hoe wij vragen stellen aan de representanten en wat er plaatsvindt. Tijdens de opstelling wordt meestal duidelijk waar relaties moeizaam zijn en wat jij als vraagsteller nodig hebt.
Iedere opstelling is uniek en onvoorspelbaar. Meestal ervaren deelnemers innerlijke rust of het gevoel van erkenning en waardering.

Welke vraagstukken?

Groepsopstellingen (of familieopstellingen) zijn heel effectief wanneer je merkt dat je regelmatig vastloopt in hetzelfde probleem. Of steeds met dezelfde vraag worstelt. Het is van groot belang om de wortel van dit probleem te ontdekken om het aan te kunnen kijken. Dit doen we met een opstelling

De vraag die je inbrengt hoeft op het eerste gezicht niets te maken te hebben met je familie, of waar je vandaan komt. Maar omdat we allemaal verbonden zijn met ons familiesysteem, vinden veel van onze vragen hun oorsprong hierin.
Een familieopstelling onthult verbanden tussen het verleden en het heden, waardoor het mogelijk wordt om diepgaande inzichten te verkrijgen. Dit kan bijzonder verhelderend zijn.

Om het concreet te maken schetsen we hier een aantal voorbeelden van systemische vraagstukken. Mocht je twijfelen over je vraag? Of heb je moeite eee concrete vraag te formuleren? Stuur dan een email zodat we jouw wensen op een rijtje kunnen zetten.

Liefde & Relaties

Voorbeelden van systemische vraagstukken op gebied van relaties kunnen zijn: Ongezonde patronen in relaties. Je merkt dat je steeds weer in dezelfde soort (toxische) relaties belandt. Herhalende conflicten binnen de familie. Moeite met het aangaan van verbintenissen. Verlies van dierbaren en rouwprocessen. Relatieproblemen. Onverklaarbare afstand in relaties.

Opvoeding

Gedragsproblemen bij kinderen. Overdracht van opvoedingspatronen. Ouder-kindrelaties en problemen daarbij. Problemen met autoriteit. Verstoorde gezinsdynamiek na scheiding. Problemen bij het aannemen van een ouderrol bij samengestelde gezinnen.  

Ziekte & Verslavingen

Chronische ziekten in de familie. Onverklaarbare gezondheidsproblemen. Stress en ziektepatronen. Impact van eerdere ziektes in de familie. Generatiepatronen van verslaving. Verborgen dynamieken rond herstel.

Onverklaarbare gevoelens of gedachten

Onverklaarbare angsten of fobieën. Zelfbeeld en eigenwaardeproblemen. Herhaaldelijke negatieve gedachten. Onverklaarbare stemmingswisselingen. Onverklaarbaar schuldgevoel. Onverklaarbare depressieve gevoelens. Onverklaarbare loyaliteiten. Onverklaarbare afstandelijkheid

Conflicten

Herhaalde conflicten. Patronen van vermijding of confrontatie. Conflicten rond erfenissen. Religieuze of culturele verschillen. Verstoorde ouder-kindrelaties: Conflicten in samengestelde gezinnen

Ambitie & Succes

De moeite om succes te ervaren. De moeite om succes te accepteren. De mate van stress die je ervaart. Burn outBalans tussen werk en privé. Grenzen die overschreven worden door klanten / werkgevers

De specificaties & jouw begeleiders

Data: 1 maart | 17 mei| 14 juni |5 juli

Locatie: Rotterdam (de specifieke locatie volgt na aanmelding)

Investering: 150 ex BTW als vragensteller / 25 euro als representant

Aantal deelnemers: Max 10

Tijd: 9.30 – 12.00 uur

Charlotte vd Kooij

Charlotte vd Kooij

Systemisch Coach & Jeugdcoach

Merel van Vugt

Merel van Vugt

Systemisch Coach & Ondernemerscoach

Dionne Douma

Paulien van Bunnik

Marketing Coach

” Ik wou nog even delen dat ik dit écht een hele bijzondere ervaring vond. Jullie weten samen een ontzettend fijne, veilige setting te creëren waarin alles gezegd kan worden. En wat ik misschien nog wel het meest bijzondere vond; dat een groep van 15 vreemden zo intens met je mee leeft, en dat alles wat je deelt er gewoon onvoorwaardelijk mag zijn. Er werd met me mee gehuild en gelachen, en ik voelde dat ik alle tijd had om te delen wat ik wilde delen, alsof de buitenwereld even niet meer bestond en iedereen alle tijd van de wereld had. En zo bizar om te zien dat de representanten spot on mijn familieleden representeerden, zowel qua bewegingen als qua woorden. Dit heeft mij zoveel inzichten weer gegeven in de onderliggende dynamieken in de familie en de onbewuste patronen die we met z’n allen opgebouwd hebben. Dankjewel aan jullie allebei voor deze indrukwekkende ochtend en dat wil ik het liefst ook nog tegen alle deelnemers zeggen, wil je dat voor me doorgeven? Ik ga jullie overal noemen want ik vind dat eigenlijk iedereen een keer zo’n opstelling moet hebben meegemaakt 😊 “
Dionne Douma

Erik

Anoniem
Het effect van mijn groepsopstelling is gewoon spectaculair te noemen. Van tevoren had ik geen bijzondere verwachtingen en met dit soort dingen sta ik er eigenlijk altijd vrij open in. In mijn familie is nogal wat gebeurd in het verleden. Een hoop nare zaken hebben zich afgespeeld, en er zitten ook onverwerkte trauma’s bij andere familieleden die onder de oppervlakte blijven sluimeren en een constante negatieve invloed op de gehele familie blijven hebben. Vlak voordat de opstelling begon voelde ik al dat er iets bijzonders aan zat te komen. De emoties kondigden zich als het ware al aan. Op het moment dat de figuranten als mijn familieleden werden opgesteld, leek het echt daadwerkelijk alsof ik tussen mijn familie stond. Zo voelde het echt. Heel erg bijzonder om te zien toen ik met mijn oude gezin met mijn vader, moeder en broer vlak bij elkaar stonden, er een hele warme band voelbaar was die ik echt heel lang niet meer had gevoeld. Doordat het gevoel van vroeger bij de opstelling echt terug kwam en er diepe emoties bij mij en meerdere figuranten naar boven kwamen, is voor mij meer inzichtelijk geworden hoe bepaalde banden en verbindingen tussen mij en mijn familie daadwerkelijk zitten. Het verleden en alles wat er gebeurd is zal uiteraard nooit weg gaan, maar het lijkt een stukje zachter te worden. In die zin heeft de opstelling een helende werking gehad. “

Dionne Douma

Hebe Illing

Eigenaar Bureau Up

Ik heb bij Merel deelgenomen aan de familieopstelling als vraagsteller.  Ik voelde mij tijdens de opstelling heel veilig en ‘gedragen’. Er was een prettige omgeving gecreëerd en zowel Merel als de andere aanwezigen waren heel liefdevol. Ik denk dat dat één van de belangrijkste dingen is tijdens een dergelijke opstelling.  De opstelling was voor mij weer een stapje in de goede richting van mijn persoonlijke ontwikkeling. Om mezelf nog beter te leren kennen, om mezelf nog meer te accepteren en om nog meer mezelf te zijn.

Het mooie van afstand nemen is
dat het je dichterbij brengt