Torenhoge prijzen voor een coachprogramma. Hoe realistisch is dit?

10 mrt 2022

Merel

Toen was daar een artikel in de volkskrant

Mijn schoonmoeder stuurde het artikel nietsvermoedend door: ‘Hoe maak je de keuze voor een goede coach?’

En net zoals het artikel in de quote een aantal weken geleden was het oordeel niet mals:

“Wees gewaarschuwd voor de coach die meer vraagt dan 10.000, want dit zijn vaak de minst geschoolde coaches die zichzelf voornamelijk promoten op Instagram. De prijs zegt niets over de kwaliteit maar over de narcisme van een coach.”

Het stond er echt. En dat vind ik fascinerend.

Bekijk mijn video / luister mijn podcast of lees daaronder verder!

Kijk/luistertijd 20 min.

Hoe hard dit oordeel ook is, ik heb er soms ook mijn vraagtekens bij

Van 20 euro tot 200 euro voor een online programma, Van 2000 euro tot 20.000 voor een coachingstraject. Ik heb psychologen gehad met universitaire studies, en coaches zonder opleiding. Ik heb met alles wel ervaring. Wat is goed? Wat is slecht? Wat is teveel? Wat is te weinig? Ik heb er mijn eigen visie bij en deze deel ik graag met je.

Hoe ethisch is het om een bedrag te vragen waar een heel Afrikaans dorp een heel jaar van kan eten.

Ik vraag het mij wel eens af. Ik kan mezelf helemaal verliezen in dit soort gedachte, maar helemaal realistisch is het niet. Wij hebben natuurlijk een veel hogere leefstandaard dan een derde wereldland, en dit is appels met peren vergelijken.

Ik ben van mening dat de prijs van een coachingstraject parallel mag liggen aan jouw fase als ondernemer. Een investering moet een beetje pijn doen. Dit om jou te motiveren er echt alles uit te halen en om jouw groei te versnellen.


Als een investering een beetje zeer doet is dit de start van een transformatie omdat jou er alles aan gelegen is deze investering terug te verdienen.

Om deze mening te staven neem ik je graag mee naar Finland. Daar moest iemand een snelheidsboete aftikken van 116.000 euro. Waarom? Omdat de boete was gekoppeld aan zijn inkomen. Het doet zeer. En zo brengt het een gedragsverandering in gang.

Maar wanneer is het genoeg?

Wordt het alleen maar meer meer meer? Of zit er op een gegeven moment een kantelpunt?

Ik ken coaches die continue hun prijs verhogen. Bij iedere klant die er binnen komt gaat de prijs omhoog. Wanneer is deze prijs niet meer realistisch?

Ik ben afgestudeerd in Commerciële Economie en heb altijd geleerd dat de markt een evenwicht is van vraag en aanbod. Stel dat je altijd je prijs verhoogt. De klanten blijven komen, en de prijs wordt betaald. Dan is er schijnbaar toch weer een balans in vraag en aanbod. En wat jij hier dan van vindt, is een tweede.

Mijn coach zegt mij dat ik een high-end aanbod biedt, maar geen high-end prijzen vraag.

Terwijl ik persoonlijk 9.000 ex BTW voor een jaarprogramma echt meer dan genoeg vindt.

Er zullen mensen zijn die zeggen dat Ik een slechte money mindset heb.

Maar voor nu ben ik freaking gelukkig als iemand dit bedrag betaalt voor mijn coaching. Voor mij is het belangrijk mezelf af te vragen: Wat wil ik ontvangen? Hoeveel uur werk ik of wil ik werken? En hoeveel uur ben ik kwijt aan een klant?

Et voila hier heb je een startpunt van jouw goede prijs.

Wanneer dit goed voelt kun je het strechen.

Ik denk dat je dus niet kunt praten van een te hoge prijs, maar dat je je eerder kunt afvragen. Hoeveel geld is een transformatie je waard?

Ik keek onlangs naar Beverly Hills Inside (ik smul van dit soort no-brain-programma’s) en daar betaalde een dame 20.000 per nacht in een suite in een hotel omdat ze thuis zo eenzaam was. Ze verbleef hier soms een maand. Haar eigen huis lag 2 blokken verderop. Haar probleem was dat ze eenzaam was, en dit werd opgelost door deze situatie. Voor haar was deze oplossing dit bedrag waard.

Lang verhaal kort

Ik denk dat er geen goed of fout is. Er is alleen een goed of fout op dit moment.

Als jij twijfelt over jouw prijzen en of dit te hoog of te laag is.

Ik ben vooralsnog blij met mijn 9000 voor een jaartraject.

Maar wellicht lees je deze blog volgend jaar en ben ik ineens verdubbeld.

Haha geintje.

Of niet?

Merel van Vugt

Hi, ik ben Merel!

Ondernemerscoach voor gevestigde ondernemers die klaar zijn om hun branche een beetje op te schudden. Claim jouw plek met authenticiteit en bouw een bedrijf waar je hart van in de fik vliegt!

Duik er nog verder in!

Help! Het resultaat valt tegen

Help! Het resultaat valt tegen

Wat te doen als je resultaat tegenvalt? Help! Het resultaat is niet wat je verwachtte. Let’s be honest. Dit kennen we allemaal. Ondernemerschap komt neer op veel zaaien. Voordat je kunt oogsten. (met soms maanden met weinig oogst ;-)) Wat doe je wanneer het resultaat...

Moediger zijn

Moediger zijn

We mogen moediger zijn We mogen meer weg bewegen van het comfortabele richting hetgeen ons hart ECHT in de fik vliegtWe mogen moediger zijn in het omarmen van het onbekende.We mogen moediger zijn in het claimen van onze plek. Ons laten horen, en dan niet op standje...

6 dingen die ik eerst geloofde

6 dingen die ik eerst geloofde

Maar nu niet meer Vorige week vroeg ik input voor een onderwerp voor een podcast. Het onderwerp van deze podcast inspireerde me. Ik kan zo 100.000 dingen bedenken. (wat zegt dit over mij? ?) Anyhow. Ik heb het aantal terug kunnen brengen naar 6 dingen. Verdeeld onder...